Уради оно што мораш, са оним што знаш, тамо где се налазиш. (Френклин Рузвелт) * * * Само у упорном раду и учењу лежи наша будућност. (Д. Р. Гилберт) * * * Учење је врста природне снаге за ум! (Цицерон) * * * Човек остари оног тренутка када више не може ништа да научи. (Артуро Граф) * * * Не учимо за школу него за живот. * * * Нико на свету није јачи од човека који зна. (Јапанска пословица) * * * Оно што ми знамо је само једна кап – што не знамо је океан. (Исак Њутн) * * *

Главни мени

    Први писани траг пронашли смо у монографији др Жигмонда Ормоша, где стоји да основна школа у Товаришеву постоји од 1753. године, као и да је Српска школа за девојке основана 1856. године, а да је Римокатоличка школа саграђена 1853. године. Број ученика у школи је растао: 1919/1920. године - 370 ученика, 1939/1940. године - 510 ученика, а после колонизације 1945. око 700 ученика.  Школске 2006/2007. године уписано је свега 240 ученика, а први пут у историји школе уписано је само једно одељење првог разреда.

    Данашња школска зграда грађена је 1946. године, а спрат се дограђивао 1957. године. Нова зграда Предшколске установе и библиотеке отворена је 1991. године, а спортскa халa 1996. године. Последњих година се уређују спортски терени и школско двориште, док су столарија и кров школе обновљени уз помоћ Покрајинског секретаријата за образовање и културу. 

   Школа је добила име по пилоту-мајору Милети Протићу, рођеном у Товаришеву 21. јуна 1913. године. Борио се за време рата у RAF-у (Енглеском краљевском ваздухопловству) да би при формирању Прве ловачке ескадриле НОВ Југославије постао њен први командир. Погинуо је храбро на свом 66. борбеном лету, пред сам крај рата, 19. децембра 1944. године.

Још која реч о школи:


   У школи је око 25% деце ромске националности, која долазе са маргина егзистенције, из апсолутно неподстицајних услова и без икаквог образовања. Управо због ове групе деце, наша школа је, међу првима у Србији, увела ромски језик са елементима националне културе. Ове године школа је добила и ромског асистента, како би се олакшао рад са децом ромске популације и више њих укључило у предшколско и основно школско образовање и васпитање. Село је осиромашено и углавном га образовани напуштају, а некада је важило за једно од најразвијенијих у овом делу Бачке, тако да школа има проблема које успешно савладава захваљујући, углавном, великом ентузијазму запослених.

   И поред свих тешкоћа, ученици ове школе су освајали медаље и на Републичким такмичењима.