Уради оно што мораш, са оним што знаш, тамо где се налазиш. (Френклин Рузвелт) * * * Само у упорном раду и учењу лежи наша будућност. (Д. Р. Гилберт) * * * Учење је врста природне снаге за ум! (Цицерон) * * * Човек остари оног тренутка када више не може ништа да научи. (Артуро Граф) * * * Не учимо за школу него за живот. * * * Нико на свету није јачи од човека који зна. (Јапанска пословица) * * * Оно што ми знамо је само једна кап – што не знамо је океан. (Исак Њутн) * * *

Главни мени

     

 

  Милета Протић

     Рођен је 21. јуна 1913. године у селу Товарnaslovna 1ишево, код Бачке Паланке. Потиче из имућне сељачке породице, а његови родитељи су, поред њега, имали још четворо деце. Основну   школу је завршио у родном Товаришеву 1923, а затим четири разреда Грађанске школе у Бачкој Паланци, 1927. године.

       После завршетка школовања у Гимназији у Сомбору, у јесен 1931. године, Милета   Протић уписује Војно-поморску академију у Дубровнику, коју завршава 1934. године.   Након првих година проведених на бродовима, Протић је 1939. године похађао и     завршио наставу у Пилотској школи и постао пилот на војном хидроплану. Пред рат је   добио чин поручника фрегате и постао хидроплански пилот.

   У време бурних мартовских и априлских дана 1941. године Милета Протић се налазио   у Ваздухопловној поморској бази Дивуље. Одлучан да настави рат, Милета се са групом   официра и војника пробија ка ратној бази у Боки которској. У Ораховац, у Боки   которској, стижу седам дана касније, 15. априла, а затим до Крфа, и даље, све преко Патроса, Пиреја и Крита стижу у Абукирски залив у Египту, 22. априла 1941. године. Била је то једина војна јединица бивше југословенске војске која је организовано прешла на страну савезника, са циљем да настави борбу. Убрзо по доласку у Африку, југословенска ескадрила, у сарадњи са енглеским ваздухопловством, извршава прве борбене задатке.

      Дана 22. априла 1944. године на ратном аеродрому Бенини у Либији формирана је Прва ескадрила НОВЈ, а Милета Протић је изабран за првог командира Прве ескадриле ратног ваздухопловства. 21. маја 1944. положио је заклетву маршалу Титу и југословенским народима. Тог дана командир Прве ескадриле Милета Протић прима заставу Нове Југославије, и тај датум се у СФРЈ славио као Дан ратног ваздухопловства и ПВО.

     Погинуо је 19. децембра 1944. године.